Sunday, September 25, 2011

Malas??

Alhamdulillah sem baru bermula hari ini..Tahun akhir semester satu untuk aku dan membe2 aku..okeh..kami dah jadi AFY = akak final year..haha..oleh sebab itu,kiteorang perlu lah gigih sedikit belajar dari tahun2 terdahulu...tambah2 lagi baru blik intern,otak berkarat2 la nak ingt pe yg dah blaja dulu2..sbb otak dah ade karat2 la jadi malas nak tgk buku..kene stat dari mulakah??haha..


Sempena dah masuk sem baru nih,meh nak kongsi tips2 JANGAN JADI MALAS..nasihat untuk aku,kaum keluarga dan mereka2 yang seangkatan ngan aku..Kalo lah korang tgh semangat2 nak study,tiba2 kelopak mata nak sujud ke bumi, pe korang kene buat??Sila tgk kat bawah..


1)Bangun dari kerusi, p basuh muka..touch up2 muka lu..telek2 muka lu..picit2 jerawat lu..biar tersedar dari mimpi indah tuh..haha..kalo x jadi gak, masuk je trus shower room,MANDI!!tu pon kalo rajin la..:p


2)Ubah posisi korang..dari duduk,korang berdiri..kalo dah berdiri,sila lompat2..dan kalo dah x jadi gak,sila bukak tingkap, dan terjun ke bawah..kompem ilang ngantuk..tapi tidak digalakkan untuk semua..


3)Ubah ruang study..kalo dah tak buleh nak study kat meja tuh, amik buku bersila kat bawah meja..kalo tak pon, p duk kat dapur ke..(oh ye..dapur umah kami sudah bersih dan berkilat2..meh2 sape2 nak tumpang blaja..haha)...kalo x jadi jgak, sila ketuk bilik sebelah, cakap nak tumpang meja..tu pon kalo dieorg kasi kan...amaran keras!!JANGAN SESEKALI UBAH RUANG KE KATIL kalo x nak jadi dugong terbongkang!!


4)Lekkkk luuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...p wat air satu jug..kalo x abis minum t, bagi kat housemate.sharing is caring..kalo buleh habiskan sorang2, tak yah kongsi..kang kena wat air lain plak..


5)Haaa..yang ni aku salo buat masa muda2 dulu..marilah kita bersama2 merapatkan hubungan silaturrahim..sila lah berkunjung ke bilik2 berdekatan sahaja..tak perlu jauh2..dah sampai ke bilik tuh, tak yah anyam ketupat..SAY NO TO KETUPAT!!!..raya dah nak abis..tuan bilik tu plak,pandai2 la bancuh oldtown white coffee ke..teh lipton ke..teh boh ke..milo ke..jangan duk borak je..jamu biskut2,kuih muih yang ada..murah rezeki..amin..ahaks!


Tu la serba sedikit yang boleh dikongsi hari ni..dahla2..nak p berebut masuk toilet nih nih..cikgu dah panggil suh p kelas..papai!!


"Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain." (Alam Nasyrah : 7)

Saturday, September 24, 2011

Selawat Murah Rezeki..=)

Mari berhibur sambil berselawat..=)


ALLAHUMMA SALLI'ALA SAIYIDINA MUHAMMAD
SOLA-TAN TU'AS SI-'UBI HA ALAIY-NAL AR-ZAQ
WA TU HASSINU BIHAA, LA-NAL AKHLAQ
WA'ALA ALIYHI WASSOHBIHI WASSALLIM...

WAHAI ALLAH RAHMATI, DAN KURNIAKANLAH
KESEJAHTERAAN ATAS MUHAMMAD RASULULLAH
DAN SELAWAT YANG DAPAT
MELAPANGKAN REZEKI KAMI, DAN MENJADIKAN BAIKNYA
AKHLAK KAMI

DAN CURAHKANLAH (dan curahkan lah)
KESEJAHTERAAN (kesejahteraan) ATAS KELUARGA DAN PARA SAHABATNYA

DAN CURAHKANLAH (dan curahkan lah)
KESEJAHTERAAN (kesejahteraan) ATAS KELUARGA DAN PARA SAHABATNYA...




There was an error in this gadget