Thursday, April 28, 2011

Pahala melalui FB..=)

Kalo lagu kita buleh dngar tiap2 hari, tapi kalau bab2 nak suh ngaji..aiyaaa..liat btol kan..(same goes to me lor..).. Kalau lagu senang je hafal,kalau ayat quran ke, doa ke..nak ingat 4 5 ayat pon ngulang sampai tertidur d0k??Hari ni mau share ngn korang kelebihan surah2 yg ada dlm Al- Quran..maybe kalau dah taw kelebihan ni, lagi rajin kita nak baca Al-Quran kan..sape x nak dapat pahala kan..Jom tgk bawah..=)
1) SURAH AL-KAHFI (surah yang ke-18-mengandungi 110 ayat)
 Daripada Umar berkata: Nabi saw telah bersabda:
“Sesiapa yang membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka
  bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga ke langit. Untuknya 
 cahaya di hari kiamat dan diampunkannya antara dua Jumaat”

2) SURAH AS-SAJDAH (surah yang ke-32-mengandungi 30 ayat)
 Dan diriwayatkan imam Ahmad daripada jabir berkata: 
”Adalah Nabi SAW tidak tidur hingga dibaca surah As- Sajdah dan Al-Mulk”
 Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
“Sesiapa membaca Surah As-Sajdah, pahalanya seperti orang yang solat 
 menepati malam al-Qadar dan dikuatkan keIslamannya, tauhidnya serta 
 mendapat ilmu yang benar.

3) SURAH YAASIN (surah yang ke-36-mengandungi 83 ayat) 
 Daripada Ma’qil ! Ibni Yasar berkata:
“Al-Baqarah adalah rangka Al-Quran diturunkan setiap satu ayat dengan  
 disertakan 80 Malaikat dan Ayat Kursi khususnya diturunkan khas dari di 
 bawah Arsy Allah swt yang tersusun di dalam surah Al-Baqarah. dan surah 
 yaasin itu, adalah jantung hati Al-Quran”.

4) SURAH AD-DUKHAN (surah yang ke-44-mengandungi 59 ayat)
 Daripada abi Hurairah r.a. berkata :nabi saw telah bersabda:
“Sesiapa yang membaca surah Ad-dukhan pada waktu malam, maka 
 esoknya 70,000 malaikat akan meminta ampun baginya”.

5) SURAH AL-WAQIAH (surah yang ke56-mengandungi 96 ayat)
 Rasulullah saw bersabda:
”Bacalah surah Al-Waqiah. Sesiapa yang membacanya tidak akan menjadi 
 miskin selama-lamanya”

6) SURAH AL-MULK(surah yang ke-67-mengandungi 30 ayat)
 Daripada Ibnu Abbas r.a berkata:
“Bacalah surah al-Mulk dan ajarkanlah kepada ahli keluarga kamu dan semua  
 anak kamu dan juga kepada anak-anakmu yang belum baligh di rumahmu dan
 jiran tetanggamu, sesungguhnya ia dapat menyelamatkan diri dari berdebat
 di hari kiamat di hadapan Allah swt, memohon ampun supaya Allah swt 
 menyelamatkan dia daripada api neraka dan pembacanya juga selamat 
 dari siksaan kubur!”
 Dan Nabi saw bersabda:
“saya suka kalau surah ini ada dalam hati tiap insan dari umatku”.

7) SURAH AL-HASYR(surah yang ke-59-mengandungi 24 ayat)
 Nabi saw bersabda:
“Barangsiapa yang membaca 3 ayat terakhir surah al-Hasyr maka Allah swt 
 mewakilkan 70 malaikat berselawat atasnya hingga petang. Begitu juga  
 waktu petang dan jika dia meninggal pada hari itu, ia dikira mati syahid

Kalau tgk kat atas tu,mesti korang cakap panjangnya ayat2 dalam surah tu..macam mana nak ingt kan..(Amboi..lagu pepanjang buleh plak hafal..ish..sekeh pala baru taw)..Haa..aku nak share ngn korang satu link ni..kat fb..sambil2 duk main fb tuh,buleh bukak link ni...kalau dngar bnyk2 kali insyaallah lama2 boleh ikut..lagipon bacaan Al-Quran dalam ni ada bnyk versi..boleh pilih..jum click!!mencari ketenangan di masa lapang..=)



Monday, April 25, 2011

"Banyak makan semut kot..."


Berikut adalah dialog2 di opis :

    Dialog 1
    SV  :Mareney, hari tu JWR nyer Data Availability kita buat sampai tahun   
           berapa yer?
    Aku :Erm..tahun 2005 kot..ke 2006..eh x ingatla..(sambil sengih..)

     Dialog 2
    SV   :Kita x boleh proceed lagi la..nanti kita check rainfall data dulu..
    Aku  :Owh yeke..okay..
    SV   :You masih ingat ke step nak process data tu camane?
    Aku  :Haa..ingat..lagipon ada hard copy boleh refer(ala2 berlagak ingat 
            semua benda)
    SV   :(Sambil tulis step kat kertas)..lepas step ni, kita kene wat ape ye?
    Aku  :Aaaa..ape ek..jap..lupa la..(sengih lagi..)

    Dialog 3
    SV  :Mareney,hari tu hafifah ada ajar you macam mane nak buat CMC ni
           kan..
    Aku :Ada..
    SV  :You masih ingat?
    Aku :Erm..x ingat la..ingat ckit2 je..(start garu kepala da..)

     Dialog 4
    SV   :Macam mana Mareney,da ciap ke CMC tu?
    Aku :Dah..tp kena btulkan semula die punya line..hehe
    SV   :Kenapa ya?
    Aku :Saya tak ingat berapa tebal line tu..so saya bubuh 2.3..tebal sebenar 
           3..(wat muka tak bersalah..)
  
Haa..kat atas tu baru 4 dialog..tu pon yg aku ingt..dialog yang aku x ingt tak yah cite..cuba korank tgk pe key point dialog kat atas tuh??ya!muda muda dah ada penyakit nyanyuk..ape nak jadi nih..bak kata sorang membe aku nih aka papoki,"mu ni banyok make semut la.."..Aku pon x pasti bape juta semut aku da telan sampai aku jadi short term memory 2 3 menjak ni..huk3..Maybe otak penat so x buleh nak ingat semua benda..(bajet keje banyak sngt je..hik3)~

But, i wanna share something with u olls..Actually, sape2 yg ade masalah macam aku ni,boleh try petua ni..nak taw petua ape??Bukan nak cantek je ade petua taw..Short term memory pon ade petua gak..Petuanya : BERZIKIR...fyi,tiap2 hari ada berjuta2 saraf dalam otak kita yang beriteraksi antara satu sama lain..Bila kita melakukan sesuatu perkara, satu aliran bio elektrik akan terhasil dan mengaktifkan beberapa kawasan dalam otak kita..Dan bila kita ulang perkara tu banyak2 kali,lagi banyak bio elektrik akan terhasil dan lagi banyak kawasan dalam otak kita yg aktif..Cuba bayangkan kalau kita buat perkara tu berterusan, lama kelamaan otak kita akan sentiasa aktif..Haa..waktu tuh x da dah nak jadi short term memory cam aku skang ni..Seelok eloknya kalau korang nak ulang benda2 sama,elok la korank ulang kalimah2 Allah aka berzikir kan..Otak aktif, pahala pon dapat..btol x??

So,marilah sama2 kita aktifkan balik otak kita nih..Petua ni jugak boleh diamalkan dari sekarang yek especially tok sape2 yg ngah intern skang..korang tu dah nak abes intern 3 4 bulan g..satgi otak berkarat nak ingat semula semua benda yg dah blaja kat utp dulu..sila aktifkan otak kamu-kamu semua sebelum kita masuk final year nanti yek..=) 



 


 

Friday, April 1, 2011

S.I.D.E parking...

Sape tak suka side parking sila angkat tgn!!!(macam aku sorang jek angkat tgn.. 0_o...tape2,orang lain x nak ngaku la tu..) Dalam banyak2 benda masa bawak kete, S.I.D.E parking la aku paling tak suka..Penat jek cikgu kete ajar aku dulu..dulu pro cangat masuk side parking masa test jpj..(asal x repeat parking,tu kira pro la kan..haha) Agknya la kan,kene letak kon kot depan belakang kete sebelum aku wat side parking..Jadi,dalam bonet kene salo ada kon laa...~,~


Bawak cik Lisa aka kelisa pon x lepas nak wat side parking, cane nak beli kete besar nih..(ceh..macam la bnyk cngt duwet mu tu Mareney oii)..wawaaa...T_T.. Geram pon ada bila undur belakang..p depan...undur lagi...p depan lagi..sengit p depan ckit..pulah stereng kiri kanan..bila intai tingkap,haaa bontot kete ko duk atas jalan raya g..x masuk kotak parking pon.."mau kene langgar ke bontot kete tuh??" kalo la aku ni ahli bina badan,mau aku angkat je trus sebijik kete tuh,letak leklok lam kotak..kan senang..


       Curik gambar kat tenet ja..Buruk ngat eh nak buh gambr aku masuk side parking..huk3~


Nampaknya kena beli parking sendiri la camni..tulis ciap2 kat tulis "VIP punya parking.."..Baru senang aku nak masuk parking..Depan belakang jgn ada kete..sbb aku nak letak kon..buleh ke camtu..??(VIP pon pkai kon ka..apekah.)


Kalo susah2 cngt,aku wat jer macam kete kat bwh nih..suka ati aku r nak masok parking cane..asal aku parking je kete tuh..=p



                           Masuk parking camni pon cool pe..jum try nak??


Kesimpulannya,aku memang x suka side parking..mehla sape2 yg dah pro cngt side parking ajarkan aku..T_T..t aku blanja kete sebijik..~

There was an error in this gadget