Thursday, December 16, 2010

Kepulan kepulan putih..

Sejak aku berada di Institut Perguruan Bahasa Melayu Malaysia ni..Aku nampak banyak kepulan2 putih dalam opis aku..di site projek..di bus stop..di kantin..di kedai2 makan..di mana2 saje kecuali rumah aku di wangsa maju skang..

Kepulan2 tu warna je putih tapi boleh mati aku duk hidu sedut benda2 tu tiap2 ari..Dulu kat utp,aku pantang betol ngn kepulan2 putih ni..Mering kepala aku di buatnya...Even orang yg tolong buatkan kepulan2 putih tu duk tepi aku pon aku cakap busuk..aiyaaa..
Tapi masa utp da berlalu..Kehidupan aku dah berubah sekarang..Aku kini hidup di tengah2 kesibukan kota..penuh dengan kepulan2 putih di mana2..Tak dapat nak melarikan diri da..nampak gayanya aku perlu JOIN mereka2 ni kot..Ape cadangan korank??

Kat dalam opis skang setiap setengah jam aku sedut kepulan2 putih tu..Naek mering kepala aku..Setengah pertama orang ni..pastu sambung plak org laen..past masok plak sorang lagi..Memandangkan aku masih kanak2 kecil di sini..umur pon x sampai setaon jagung..Apela dayaku nak halang mereka..ni tempat mereka kan..
Kalo ekotkan hati nak je aku JOIN dieorg..senang cite kan..haha..ngantuk je..pussss..pusssss..kuar kepulan2 putih..buleh wat bentuk bulat2..kuar ekot idung la..kuar ekot mulutlaa..pilih je..Tapi kalo aku, aku telan jela kot..haha..

Untuk masa sekarang..aku sedut jela kepulan2 putih tu..x leh nak watpe dah..ini la kehidupan engineer2 di kota..jangan terkejutla bila aku da balik utp t aku da reti wat kepulan2 putih bulat2..haha..

Kepada mereka2 yang berada di tempat sama seperti aku..marilah kita sama2 cuci peparu bila da abes intern nanti ek..Camne nak cuci tu aku pon x tawla..pakai febreeze buleh la kot..
K la..aku perlu pergi mengikuti jejak langkah monyet sekarang..panjat memanjat smpai tingkat 7 + 2 basement...total : 9 tingkat SAHAJA..s0b3..chow dulu..~

Sunday, December 12, 2010

Di kala kebosanan melanda...

Alkisah ada seorg lelaki yg berusia lewat 50an dan bekerja sebagai CEW disebuah sykt yg besar di KL… Pada suatu early morning tu.. Boss ini memanggil la dia punya seketeri masuk ke opisnya..seperti biasa.. seketerinya pun masukla… Tolong buatkan saya surat utk kita punya client.. Si Boss ini pun mula la cakap dia punya mukadimahnya.. biasa la Boss.. malas nak tulis.. cakap punya cakap.. Boss ni pun bangun.. dan berjalan-jalan pusing-pusing meja sambil tangan masuk dlm poket seluar.. 10 minitkemudian acara mengarang ayat pun habis.. si seketeri pun mula bersuara..

Seketeri: Boss.. pagi tadikan.. masa saya nak datang ke opis..saya nampak pintu garage boss terbuka..
Boss: (dlm keadaan kelam kabut) ye ke.. tak per,nanti saya call rumah..terima kasih..
Si seketeri pun blah balik ke meja dia..dan si Boss pun call rumah dia tanya wife dia..

Boss: Yang tolong tengokkan garage rumah kita..pintu dia terbuka la..
Bini: Taklah bang..baru tadi I tengok .. mana ada terbuka..
Boss: Iye..terbuka..cuba pergi tengok sekejap.
Bini: Tidakkkkk, tertutup…saya tahu la bang.
Boss: Pergi lah tengok..kalau tak terbuka macam mana org boleh nampak??
Bini: Okay lah.. okay lah.
Setelah setengah jam kemudia.. masa Boss ni tengah relek-relek..baru dia perasan yang zip seluar dia terbuka..(dah memang perangai dia tak suka pakai underware).. maka nampaklah…mengelabahlah si Boss ni memikirkan macam mana nak cover malu kat seketeri dia tu..

Boss: Errr… tadi pagi masa you nampak garage I terbuka.. ada tak you nampak BMW kat dlm tu?
Seketeri: Tak.. yg I nampak cuma ada MINI COOPER ngan dua tayar depannya pancit!!!!!!

Lalalaalaaa...~

Friday, December 10, 2010

BERSYUKURLA ADA BANGLA KAT NEGARA KITA NI..

Meh aku gtaw korank..
Hari ni baru aku rasa bersyukur ada BANGLA kat malaysia ni..
Korank taw nape?
Korank cuba tgk bgnan tinggi2 tuh..
Sape yg buat?
Memangla hasil kerja engineer,arkitek,dan orang berkerjaya laen2..
Tapi ape yg terselindung di sebalik tu..korank mungkin x taw..
Engineer..arkitek..consultant..semua tu manage project..
Tapi..tanpa bantuan BANGLA2 yang keje kat site tu..
x de nyer bangunan tinggi2 tu naek sendiri..
Dieorg tu kira gadai nyawa nak wat bangunan tu..
Kalo aku p0n..pk lebih 10 kali nak naek atas tuh..
Walaupun ade terdetik kat hati aku nak nanges duk site ni..
But at da same time..aku bersyukur..
Bnyk benda aku blaja walaup0n baru beberapa hari di sini..
Kalo ekotkan hati..skang jugak nak cab0t lari..
Tapi..masih bnyk ilmu yg boleh aku timba kat sini..
Even dari BANGLAA pon sebenarnya buleh blaja..korank jgn x taw..hehe..
Tadi farid bwk aku naek sampai tingkat 5..terketar2 lutut..
Satu hari t..hari nak naek sampai atas..tanpa rasa takot2..
Skang ni aku tgh kumpul kekuatan dan keberanian..
Aku nak jadi brani cam BANGLA2 tuh..
Tanpa BANGLA2 tuh..agk2nya ada ke di kalangan kite ni nak gadai nyawa panjat tinggi2..
Dieorg cuma panjat atas besi2 and kayu2 kat situ je..
sekelip mata je buleh jatuh dari tingkat atas smpai bwh..
Bersyukurla ade nya dieorg walaup0n kadang2 dieorg ni bwk masalah kat negara kita ni..
But at the same time..dieorg pon turut membantu kita dlm construction..
K la..mau chow dulu..



Wednesday, December 8, 2010

Sehari berintern..

Sungguh tak penah terpikir nak intern di site seorang diri..
Hanya aku je pompuan kat site..macam x caya..
betol ke aku nak teruskan internku di sini?
Hari tu beria cngt nak g site..skang sape yg susah?
Hari ni baru stat masok site opis..
Terima kasih Farid coz bg tunjuk ajar..
Benda yang aku paling takot kat site..
Tibe2 aku kene buat..
Aku terpaksa panajt memanjat guna tangga berjaring tu..
Takot bukan kepalang..aku GAYAT!!!
Padan muka ko Mareney..sape suh datang cni..
Bila farid langkah je kaki naek tangga tu..trud DUB DAB DUB DAB jantung aku..
Mak tolong..!!!!niny gayat..
Kalo mak aku taw ni..mampos aku..
Sebelum ni aku tgk je bgunan tinggi2 in construction..aku tgk tangga die..
Penah jgak aku pk...akan x kan naek benda2 camni..
Mak aku pon pesan..JGN PNJAT TINGGI2..
Saya terpaksa..mampos aku nanti..nak pnjat smpai tingkat 12..
terketar2 la pala lutut aku t..MAAAAKKKKKK!!!!!!
Harap2 pasni aku biasa la panjat naek turun tangga tu..
DOAKAN AKU KAWAN2..TAKOT!!!!!!!!!



There was an error in this gadget